
Brand! Je mag er niet aan denken dat het je onderneming overkomt: je kijkt aan tegen menselijke en materiële schade, maar ook een productie die stilligt, klanten die afhaken of systemen die lange tijd onbruikbaar blijven … Tart het noodlot dus niet en houd je elektrische installatie up-to-date!
Waarom is een oude elektrische installatie gevaarlijk?
Een verouderde elektrische installatie kan op het eerste gezicht prima werken, maar het plots laten afweten en brand veroorzaken. Hoezo?
Wellicht is ze niet ontworpen volgens de actuele inzichten en normen op het gebied van brandveiligheid.
Een verouderde installatie (bedrading, zekeringen, isolatie) geeft meer kans op kortsluiting en oververhitting, omdat ze niet voorzien is op moderne elektrische toestellen en machines.
In de loop van de jaren kan schade ontstaan zijn die je niet makkelijk opmerkt, of die niet professioneel werd hersteld. Denk maar aan beschadigde isolatie van de kabels, loszittende stopcontacten en doodgewone slijtage.
Daarom bepaalt de wetgever in België dat de elektrische installatie van je bedrijfspand in overeenstemming moet zijn met de AREI-veiligheidsvoorschriften (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Die werden in 2020 nog aangepast en in 2024 alweer geüpdatet.
Is de elektriciteit in je bedrijf verouderd? Zo merk je het
Ook als je zelf maar weinig van elektriciteit afweet, kan je inschatten of de elektrische installatie in je bedrijfspand nog in veilige staat is. Let zeker op deze zaken:
Knippert de verlichting, vallen toestellen soms uit of springt er regelmatig een zekering? Dat wijst op een instabiele installatie die overbelast is of uit slechte verbindingen bestaat.
Zie je verkleurde stopcontacten, schakelaars of zekeringen, dan kan dit wijzen op ongezonde hitte in de achterliggende bedrading.
Heeft de elektrische installatie een correcte aarding?
Heb je een werkende differentieelschakelaar (of verliesstroomschakelaar)? Die schakelt de elektriciteitskast centraal uit zodra er ergens elektriciteit lekt. Bij een oude installatie ontbreekt vaak deze ingebouwde veiligheid.
Wanneer werd de elektriciteit in je bedrijfsgebouw geïnstalleerd? Was dat voor 1981, dan verplicht de AREI-wetgeving je mogelijk om je elektrische installaties aan te passen. Om brandgevaar en elektrocutie te voorkomen, zal je onder andere een type A-differentieelschakelaar van 30mA moeten plaatsen.
Brandpreventie: zo bescherm je je bedrijfspand
AREI-keuring
Twijfel je over de staat van je elektrische installatie, laat ze dan nakijken door een erkend elektricien of een gecertificeerde AREI-keurder. Zij kunnen met kennis van zaken oordelen en precies aangeven welke aanpassingen nodig zijn.
Een AREI-goedkeuring geldt over het algemeen 25 jaar. Sommige bedrijven, zoals horeca-ondernemingen, moeten sneller een herkeuring aanvragen. Sowieso moet je je elektrische installatie opnieuw laten keuren wanneer er iets aan verandert (bv. installatie van zonnepanelen).
Risicoanalyse en onderhoudsschema
Of ze nu recent is of wat ouder, elke elektrische installatie heeft regelmatig onderhoud nodig. Want ook een ogenschijnlijk klein defect kan zware gevolgen hebben.
Inspecteer jaarlijks alle onderdelen van je installatie: de bedrading, schakelaars, zekeringen en stopcontacten. Zeker bij een wat oudere installatie kan je hiervoor een specialist inschakelen. Die voert niet alleen een visuele controle uit, maar ontdekt met een infraroodtoestel ook hitte op plaatsen die je met het blote oog niet bereikt.
Maak een checklist van wat er regelmatig nagekeken moet worden, zowel aan de installatie zelf als aan de elektrische toestellen en machines. Houd ook nauwgezet bij wat je bij elke controle opmerkt en eventueel repareert.
Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je bovendien verplicht om een risicoanalyse uit te voeren van je elektrische installatie. Die omvat onder andere het risico op oververhitting en brand.
Elektrische apparaten
Onveilige toestellen, of onveilig gebruik ervan, kunnen problemen met je elektrische installatie uitlokken. Of op zichzelf brand veroorzaken. Gebruik dus alleen elektrische toestellen met een veilig snoer, houd ze uit de buurt van brandbare materialen of verwarmingstoestellen en vermijd overbelasting van stopcontacten. Schakel toestellen volledig uit wanneer je ze niet gebruikt en laad batterijen veilig op.
Brandbeveiliging
Net als bij een verzekering, hoop je dat je rookmelders en brandalarm nooit in actie hoeven te schieten. Maar je wil niet riskeren dat ze niet werken wanneer het noodlot toeslaat. Ook de juiste brandblussers op strategische plaatsen in je bedrijf en eventueel een automatisch brandblussysteem zijn geen overbodige luxe. Combineer deze toestellen met duidelijke noodprocedures en een waterdicht evacuatieplan.
Sensibilisering van medewerkers
Informeer je werknemers over de risico’s, over de juiste manier om met elektriciteit om te gaan en over wat te doen wanneer de elektrische installatie toch brand zou veroorzaken. Samen merk je meer op dan alleen en kan je sneller reageren.
Brandrisico’s: te vaak onderschat én onderverzekerd
Wanneer je laks omgaat met je elektrische installatie en toestellen, loop je onnodige brandrisico’s. Da’s duidelijk. Maar wat veel ondernemers niet weten, is dat de brandverzekering niet altijd tussenkomt als blijkt dat een verouderde of slecht onderhouden elektrische installatie de brand veroorzaakte.
Daarnaast kan het als ondernemer verstandig zijn om een multirisicoverzekering te nemen in plaats van een basic brandverzekering. Zo’n polis beschermt je tegen veel meer risico’s en je kan die naargelang je behoeften uitbreiden. Bijvoorbeeld: moet je tijdelijk een noodstroomgenerator huren om je bedrijf draaiende te houden, dan kan de verzekering ook in die kosten tussenkomen.
Kortom: start vandaag nog met een risicoanalyse en een brandpreventieplan voor je zaak. En vergeet daarbij niet je brandpolis te updaten!
